Логотип сайту

10 найцікавіших традиційних українських напоїв - поради для усіх







Українських національних напоїв за старими народними рецептами налічується безліч. Роблячи огляд кожного з них, можна скласти цілу енциклопедію.



Ягоданка



Достеменно невідомо, коли з'єднання явився цей напій, що прекрасно втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю (а пізніше – і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий і освіжаючий напій.


Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип'яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще всього поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4-5 днів, після розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.


Колі піті: оптимально подавати до обіду як аперитив.



Варенуха





Цей напій став відомий на лівому березі України ще в 16 столітті. Основний склад: міцний алкоголь (горілка або самогон), фрукти і прянощі.


Як приготувати: рецептів приготування варенухи існує безліч, тому пропорційну кількість інгредієнтів назвати складно. Беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть у глиняний посуд і заливають доверху горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, альо всього потроху. Зверху як кришка кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для додання герметичності. Лишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь і засікти час – 10-12 годин. Після витягнути і процідити через марлю отриманий напій. Пити можна як гарячим, так і холодним.


Колі піті: на свята і з великим бажанням.



Спотикач





Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком. Спотикач – це приготована на прянощах і горілці настоянка. З'єднання з'явившись у 18 столітті, напій постійно удосконалювався і в 19 столітті досяг своїх найкращих смакових якостей.


Як приготувати: столова ложка ваніліну і тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки і настоюється два тижню. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім усе це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати, і як тільки він почне закипати – виключити, після чого накрити кришкою і дати охолонути.


Колі піті: під час вечері і в дружній компанії.



Узвар





Цей прохолодний напій – не що інше, як компот із сухофруктів, але різниця полягає в тому, що в узвар часто додають ще й мед, також його можна не варити, а настоювати. Узвар – неодмінний напій на Різдво та інші великі церковні свята вже більше двох століть.


Як приготувати: промиті сухофрукти заливаються водою, додається цукор або мед, і посудину надавати на вогонь. Доводитися до кипіння і через пару хвилин знімається з вогню. Дати охолонути, налити в глечик і подати охолодженим.


Колі піті: на Різдво, у літню спечу і за бажанням.



Кисіль






Читайте: Найкращі українські народні пісні



Існує кілька різновидів цього стародавнього напою. В основному киселі відрізняються своєю консистенцією: від густого желе до напою. Кисіль хороший тім, що його можна приготувати майже з чого завгодно: фрукти, ягоди, ревінь або молоко.


Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорніцю і збити у блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити в киплячу воду і додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор і довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води, суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Пити охолодженим.


Колі піті: оптимально – як третю страву після обіду, але можна і після вечері.



Сирівець





Відомий ще з часів Київської Русі. В 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою. Пізніше сирівець стали використовувати як заправку до окрошки і зеленого борщу. По суті, це хлібний квас, але без додавання цукру.


Як приготувати: у велику посудину (або дубову бочку) кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Усе це заливається окропом. Посудину накривають кришкою і залишають на добу. Тім годиною в окремому посуді дві склянки борошна змішують з водою, додають дріжджі і залишають також на добу. Потім ця опара додається в основну посудину-бочку, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка в прохолодному місці, через 3-4 дні сирівець готовий. По мірі вибирання продукту в бочку можна доливати воду.


Колі піті: у спечу і додавати в окрошку.



Сита





Сита (з наголосом на а) – це розведений водою мед, іноді відвар меду на води. Мабуть, найдревніший солодкий напій: ще у кам'янко яному віці люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою. На Різдво ситою стали підсолоджувати кутю, а в Поліссі сита була окремою ритуальною стравою.


Як приготувати: в ідеалі береться сотовий мед прісний, кладеться в бочку і заливається окропом. У результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману сіту необхідно процідити і охолодити. Напій готовий.


Колі піті: з метою профілактики простудних захворювань та за бажанням.



Ряжанка





Цей кисломолочний напій – не що інше, як йогурт, альо без різних добавок. Його рецепт з'єднання явився в Україні кілька сотень років тому: тоді змішувалося молоко і вершки, в результаті виходив різновид кислого молока.


Як приготувати: літр молока доводитися до кипіння, потім тримається на слабкому вогні протягом 1,5–2 годин. Після цього ємність з молоком надавати у добре розігріту духовку без вогню приблизно на 2 години. Потім молоко має трохи охолонути, до нього додається 1-2 столові ложки сметани, ємність закутується теплим рушником і залишається до ранку. Після охолодити і можна пити.


Колі піті: у спечу (чудово втамовує спрагу) і з лікувально-профілактичною метою.



Медовуха





Цей напій бере свій початок з часів Київської Русі, особливого поширення набув на Західній Україні. З годиною різновидів медовухи стало досить багато, в тому числі і з додаванням етилового спирту.


Як приготувати: у літрі кип'яченої води розчиняється 50 грамів меду, отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Ємність нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температури. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2-3 місяці.


Колі піті: на свята.



Калинник





Вік цього напою обчислюється декількома сторіччями. В українському Поліссі знали безліч рецептів його приготування.


Як приготувати: на 4 літри води береться 1 кілограм калини. Ягоди перебрати, промити і покласти в ємність. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі і залити калину. Ємність закривається і настоюється протягом тижня в прохолодному місці. Після напій проціджують і п'є ють охолодженим.


Колі піті: з лікувально-профілактичною метою і для втамування спраги.


Як вже згадувалося вище, цей огляд – крапля в морі різноманітних напоїв, які готувалися в Україні впродовж багатьох століть. Познайомитися з іншими різновидами можна, безперервно подорожуючи по Закарпаттю, Волині, Галичині та інших областях, де старожили досі зберігають рецепти приготування різноманітних настоянок, наливок та інших цілющих напоїв.





Читайте: Українські народні прянощі


Додати коментар
Ім'я:*
Пошук по сайту