Логотип сайту

Як відновити чавунну сковороду, якщо вона іржавіє? - поради для усіх

Зміст:

  • Причини появи іржі
  • Як звертатися з чавунною посудом?
  • Як прибрати іржу?

  • Будь-яка господиня може виявити на своїй чавунній сковороді сліди іржі. Це неприємне явище не можна ігнорувати, так як пляма поступово буде розширюватися, і з часом посудина прийде в непридатність. На щастя, вчасно вжиті заходи допоможуть очистити всі плями. Але потрібно знати, що робити.



    Причини появи іржі


    Для початку варто розібратися, чому поверхню сковороди окислюється. Одна з основних причин — неякісний матеріал. Щоб знизити собівартість товару, виробники економлять на металі, так що він не відповідає стандартам. Тому досить підвищеної вологості повітря, щоб на сковороді з'явилася іржа. Особливо подібної недобросовісністю страждають китайці. Але і вітчизняні виробники не завжди дотримуються норм.


    Друга причина, чому відбувається неприємність, — це неналежний догляд за посудом. Чавун досить крихкий і вимогливий матеріал. Від удару на ньому можуть з'явитись подряпини, які підвищують ризик. До використання його треба підготувати, а в подальшому не допускати тривалого контакту з вологою.



    Як звертатися з чавунною посудом?


    Першочерговий догляд полягає в прожарюванні. Під час цієї процедури пори матеріалу при високій температурі запечатуються маслом. В результаті посуд менше схильна до пошкоджень, її просто почистити. Поводитися з нею слід правильно.


  • Регулярно пускати її у справу. Довге зберігання призводить до появи іржі.

  • Після приготування їжу потрібно перекласти, а чавунну сковороду гарненько вимити. Бажано не використовувати при цьому миючі засоби, щоб не зіпсувати мастило. Губка повинна бути м'якою.

  • Якщо прилипли до поверхні залишки їжі, не треба пробувати очистити їх металевою мочалкою. Краще ненадовго замочити.

  • Важливо після миття ретельно витирати.

  • Перед тим, як прибрати в шафу, варто змастити невеликою кількістю масла, щоб відновити захисний шар.

  • Підказка


    Господарське мило не підходить для миття чавунної сковороди. Воно дуже агресивне.



    Як прибрати іржу?


    Якщо через недосвідченість або необережності були допущені помилки, то не доводиться дивуватися, чому улюблена посуд іржавіє. Від рудих плям треба не відкладаючи позбутися, доки пошкодження не стали занадто серйозними. До того ж зі свіжими проявами корозії простіше впоратися. Що ж робити в такому випадку?


  • Якщо іржа тільки з'явилася, то начиння можна просто кілька мити в посудомийній машині.

  • Підійде для реанімації посуду і духовка. Її нагрівають до 150 градусів і залишають всередині сковорідку на півгодини. Потім достатньо вимити з миючим засобом.

  • Очистити поверхню допоможе і металева абразивна щітка. Для цього на мокру посудину наносять порошок і відтирають всі плями. Потім змивають засіб під проточною водою. Потім приступають до прожаренню: прогрівають у духовці 40 хвилин, змащують маслом і ставлять ще на годину. Після чого повторно застосовують масло.

  • Можна робити і виварювання. Цим методом користувалися ще наші бабусі. В емальоване відро потрібно залити 6 л води і змішати з половиною пачки соди. Занурити В розчин чавунну посуд і залишити на слабкому вогні на 10 годин.

  • Вийде видалити іржу і з допомогою деяких напоїв. Наприклад, «Кока-Коли» або «Пепсі-Коли». Газовану воду треба налити в досить глибоку миску і опустити туди сковорідку. Потім поставити на плиту. Коли рідина закипить, вогонь слід вимкнути. Після того, як посудина охолоне, її потрібно сполоснути в теплій воді і ретельно витерти. Після чого прожарити в духовці.

  • Добре допомагає від іржавих плям розчин оцту. Робити його просто треба змішати воду і оцет в рівних пропорціях. Засоби повинно бути досить, щоб покрити посуд. Її слід залишити в рідині на 2 години, потім промити в теплій воді, висушити на слабкому вогні і завершити процедуру, змастивши маслом і відправити в гарячу духовку на 3 години.

  • Після того, як вийшло очистити чавунну сковороду від рудих розлучень, обов'язково треба відновити захисний шар. Зробити це необхідно з допомогою прожарювання. Щоб зменшити ймовірність корозії, можна іноді запікати в посуді масло і остуджувати її. Тоді на поверхні постійно буде присутній водовідштовхуюча плівка. Зберігати начиння необхідно в сухому місці.


    Перед тим як братися за видалення іржі, треба розібратися, чому вони з'являються. Тоді стане ясно, що робити і яким чином очистити посуд. Подальше правильне зберігання і регулярний догляд допоможуть уберегти її від нових пригод.


    Додати коментар
    Ім'я:*
    Пошук по сайту