Логотип сайту

їдять при гастриті?

Что едят при гастрите?

Гастрит - захворювання, при якому запалюється слизова оболонка шлунку. При його виникненні людина може зазначати в себе наступні симптоми: нудота, блювання, тяжкість у шлунку, неприємні відчуття у черевній порожнині, загальну слабкість, втрату апетиту. При цьому важливо знати, що розрізняють два види гастриту з підвищеною і зниженою кислотністю. Діагностувати така недуга може лікар-гастроентеролог. Він також призначає дієту, про неї докладно поговоримо далі.

Дієта при гастриті

Дуже важливо знати, що їдять при гастриті, так як правильне харчування - це важлива умова для поліпшення самопочуття і одужання. Крім того, якщо не дотримуватися певної дієти, то даний недуга може перейти у виразку.

При гастриті, незалежно від його виду та форми, необхідно дотримуватися наступних принципів в харчуванні:

  • Їсти часто, але невеликими порціями (5-7 разів у день);
  • Уникати переїдання;
  • Не є в поспіху;
  • Не вживати їжу всухом'ятку - її потрібно запивати чаєм, компотом чи іншою рідиною;
  • Пережовувати їжу необхідно якомога ретельніше.
  • Тепер детально розглянемо, що саме їдять при гастриті і які продукти заборонені.

    Борошняні і хлібобулочні вироби

    При такому захворюванні можна вживати білий пшеничний хліб, але він повинен бути вчорашнім. Дозволено включати в раціон нездобне печиво і булочки, сухий бісквіт, пиріжки з різними начинками. Не можна їсти свіжу випічку, житній хліб і млинці.

    Круп'яні і макаронні вироби

    При гастриті слід варити каші на основі рису, геркулеса, гречки і вівсянки. З них можна готувати котлети, додаючи в них макарони. При цьому слід відмовитися від перлової, кукурудзяної, ячної і пшоняної крупи, а також від бобових.

    М'ясні вироби та яйця

    При гастриті необхідно вводити в свій раціон тільки нежирні сорти м'яса: телятину, кролятину, яловичину, курку, індичку, рибу. Готувати його необхідно на пару або запікати в духовці без додавання олії. Використовувати яйця можна при приготуванні омлету, можна також відварити їх всмятку. Заборонено вводити в свій раціон жирні сорти м'яса і риби, копченості і консервні вироби. Не можна їсти смажені яйця відварені круто.

    Молочні продукти

    При гастриті дуже корисно пити свіжий кефір, кисле молоко, незбиране молоко. Можна також є нежирний сир і сметану. Не можна вводити в раціон молочні продукти, що володіють високою жирністю.

    Овочі, ягоди і фрукти

    Дуже корисними при гастриті є супи-пюре з картоплі, гарбуза, кабачків, моркви і цвітної капусти. Також при такому захворюванні можна вживати різні стиглі і солодкі ягоди і фрукти. З них можна робити соки, муси і пудинги.

    Можна при гастриті є недостиглі і кислі ягоди і фрукти, а також овочі та зелень: огірки, цибулю, редьку, шпинат, щавель, помідори, гриби.

    Солодкі вироби

    При гастриті можна ввести в свій раціон натуральний мед, варення, джем, зефір, ягоди, сухофрукти. При цьому небажано їсти шоколад, торти, тістечка, халву і морозиво.

    Напої

    Хворим на гастрит можна пити натуральні соки, неміцний чай. Заборонено вживати газовані напої, кислі соки, алкоголь, міцний чай і каву.

    Додаткові рекомендації

    Важливо врахувати, що людям, у яких гастрит супроводжується низьким кислотоутворення, необхідно включати в свій раціон більше продуктів, які сприяють збільшення соляної кислоти, а при підвищеній кислотоутворення навпаки - їжу, скорочує її вироблення.

    Так, до продуктів, які стимулюють утворення соляної кислоти, відносяться наступні:

  • какао невисокої жирності;
  • яєчний жовток;
  • страви з додаванням солі;
  • бульйони;
  • натуральний мед;
  • вершки;
  • відвар, приготовлений на основі шипшини;
  • сірий хліб;
  • різні спеції - їх необхідно додавати при приготуванні перших і других страв.
  • Зразкове меню дієти при гастриті зі зниженою кислотністю виглядає так:

  • Сніданок: омлет, приготовлений на пару, вівсяна каша, відвар шипшини;
  • Другий сніданок: склянка вершків з сухарем;
  • Обід: суп-пюре, кисіль, котлети з м'яса птиці зі спеціями;
  • Вечеря: чай, шматочок хліба з медом, відварна риба з картопляним пюре;
  • На ніч слід випити склянку молока.
  • Тепер перерахуємо продукти, які сприяють зниженню вироблення соляної кислоти:

  • мінеральна вода;
  • неміцний чай;
  • хліб;
  • сир;
  • варене м'ясо і риба;
  • страви з овочів, приготовані у вигляді пюре;
  • каші.
  • Зразкове меню дієти на день при гастриті з підвищеною кислотністю виглядає наступним чином:

  • Сніданок: каша з вівсянки і чай з молоком;
  • Другий сніданок: запечене яблуко і сир з цукром;
  • Обід: бульйон з овочів, парова котлета з рисовою кашею, компот;
  • Вечеря: шматочок сиру, шматочок хліба з джемом, овочеве пюре;
  • На ніч рекомендується випити стакан йогурту або кефіру.
  • У будь-якому випадку дієту повинен підбирати лікар на основі стану вашого організму і стадії хвороби. Також важливо пам'ятати, що крім коригування харчування потрібно приймати лікарські засоби, які знімуть запалення слизової. Їх дозування і тривалість курсу призначає гастроентеролог. Обов'язково потрібно усунути причину, яка призвела до розвитку такого гастриту.

    Також рекомендуємо прочитати інші статті за цією темою:

  • Що можна їсти при гастриті
  • Дієта при гастриті
  • Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю
  • Додати коментар
    Ім'я:*
    Пошук по сайту