Логотип сайту

Скільки калорій в борщі?

Сколько калорий в борще?

Рецептів цього всіма улюбленого першого страви налічується кілька десятків. І в залежності від того, які саме продукти і технологію приготування передбачає рецептура, і буде розраховуватися калорійність страви.

Популярні рецепти борщу та калорійність

Для того щоб продемонструвати, скільки калорій в борщі, проаналізуємо декілька найбільш популярних варіантів приготування страви.

Холодник

У цій варіації борщ, як правило, подається в жаркий час року, коли гарячі супи їсти зовсім не хочеться. Також це відмінний рецепт для тих, хто сидить на дієті.

Інгредієнти:

  • буряк (500 г),
  • картопля (200 г),
  • по 2 шт. свіжих огірків і варених яєць,
  • зелена цибуля і петрушка/кріп за смаком,
  • оцет, сметана, сіль,
  • вода (1,2-1,5 л),
  • цукор (за бажанням).
  • Приготування:

    Буряк чистять і ріжуть на шматочки, відварюють у воді з додаванням оцту і солі. Відвару дають охолонути. У цей час окремо відварюють картоплю. У кожну тарілку порційно нарізають огірок, яйця, зелень, варену картоплю, додають цукор і сметану.

    Калорійність такого борщу на 100 г продукту становить 27,1 ккал. Харчова цінність: білки - 1,1 г, жири - 1,3 г, вуглеводи - 3 р.

    Український борщ

    Інгредієнти:

  • буряк (120 г),
  • капуста (80 г),
  • картопля (160 г),
  • морква (40 г),
  • томатна паста (30 г),
  • солодкий перець (20 г),
  • шпик свинячий (10 г),
  • жир кулінарний (20 г),
  • борошно (6 г),
  • оцет (10 г)
  • цибуля, часник, зелень, сіль,
  • цукор (6 г),
  • бульйон м'ясний (700 мл).
  • Приготування:

    Буряк ріжуть, змішують з томатною пастою, оцтом, цукром і жиром і невеликою кількістю бульйону і тушкують до готовності. Моркву і цибулю обсмажують на жирі. Бульйону дають закипіти, солять, кладуть картоплю і варять 5 хвилин, додають капусту і варять ще 10-15 хвилин. Далі додають підпечені моркву з цибулею і тушковану буряк. Варять ще 5 хвилин і додають борошно, розведену попередньо в гарячому бульйоні (щоб не було грудочок), нарізаний солодкий перець, зелень. Досолюють (якщо потрібно). Подають, поклавши в кожну тарілку перетертий з часником шпик.

    Калорійність такого страви становить 90,2 ккал. Харчова цінність: білки - 4,4 г, жири 4,4 г, вуглеводи - 8,7 р. Кількість приведено на 100 г. Щоб дізнатися, скільки калорій в тарілці борщу, потрібно виміряти об'єм і помножити зазначену цифру на відповідне число.

    Борщ по-сибірськи

    Інгредієнти:

  • буряк (160 г),
  • капуста (80 г),
  • картопля (80 г),
  • квасоля (40 г),
  • морква (40 г),
  • цибуля ріпчаста (40 г),
  • томатна паста (30 г),
  • жир кулінарний (4 г),
  • оцет (6 г),
  • часник,
  • цукор (10 г),
  • сіль за смаком,
  • бульйон м'ясний (800 мл),
  • фрикадельки м'ясні (75 г).
  • Приготування:

    Окремо відварюють квасоля і фрикадельки. Борщ варять способом, описаним вище. За 5-10 хвилин до закінчення приготування борщу до нього додають квасолю, спеції, зелень. За бажанням додають часник, перетертий з сіллю. Подають порційно, додаючи фрикадельки.

    Калорійність на 100 г продукту - 87,7 ккал. Харчова цінність: білки - 5,4 г, жири - 3,4 г, вуглеводи - 6,5 р.

    Навчитися підбирати блюда і продукти для свого раціону з оптимальною калорійністю допоможе наша стаття Скільки калорій потрібно в день.

    Додати коментар
    Ім'я:*
    Пошук по сайту