Логотип сайту

Кус-кусщо це?

Кус-кус: что это?

На наших столах все частіше з'являються різні екзотичні страви. Причина цього - постійний культурний обмін, що зачіпає не тільки моду, літературу, кінематограф, але і кулінарію.

У цій статті ми поговоримо про кус-кусі - пшеничній крупі, завдяки якій назвали однойменне блюдо. Також познайомимося з історією і рецептами страв з кус-куса.

Історія кус-куса

Перші згадки про кус-кусі датовані XVIII століттям. Вперше про нього письмово згадувалося в джерелах Магрибу (назва, яку дали в Середні століття країнам, що розташовувалися на захід від Єгипту). При репатріації в Ізраїль з країн Магріба, в середині минулого століття рецепт страви кус-кус відвезли в Ізраїль, де він отримав широке поширення. Правда, він зазнав деякі зміни і став називатися "птитим".

Особливості кус-куса

Що таке крупа кус-кус? Вона може бути виготовлена не тільки з манної крупи, але також з інших злаків. Приготування кус-куса, незважаючи на трудомісткість процесу, традиційно лежало на плечах жінок.

У двох словах, приготування крупи кус-кус виглядає так:

  • Крупу збризкують водою.
  • Формують вручну крупинки потрібного розміру.
  • Після цього їх обсипають дрібної манною крупою або борошном.
  • Просіюють через сито і обсипають знову.
  • Кус-кус в стравах

    Склад і поживність, а також кількість корисних речовин і вітамінів крупи кус-кус, природно, різняться. Причина тому - різні злаки і крупи для приготування кус-куса.

    Існують певні традиції приготування кус-куса:

  • Крупа за традиційними рецептами готується на пару.
  • Подається з тушкованим м'ясом або овочами. Далеко від Середземномор'я у страву додають м'ясо (найчастіше це баранина або м'ясо ягняти). У прибережних областях Магрибу це морепродукти і риба.
  • Вважається, що кус-кус буде смачніше, якщо перед подачею скропити його лимонним соком і прикрасити свіжою м'ятою.
  • Природно, з плином часу та зміною моди на харчування з'явилися різноманітні варіанти кус-куса. Тепер можна зустріти вегетаріанські рецепти з овочами. Солодкі рецепти кус-куса з виноградом, горіхами і сухофруктами називаються мусфуф.До того ж, завдяки величезному вибору приправ і їх поширення по земній кулі, в блюдо з кус-кусом можна додати і шафран, і куркуму, і сушену м'яту, і навіть розмарин, що теж змінює традиційний рецепт.

    На Півночі теж можна зустріти кус-кус. На жаль, в магазинах, в основному, продаються напівфабрикати. Незважаючи на аналогічний склад, страва має значно менше поживних властивостей. Зате є величезна перевага: крупу потрібно залити водою на 5 хвилин, накривши при цьому кришкою.Популярність подібного страви у вигляді напівфабрикату пояснює те, що смак кус-куса і швидкість його приготування вигідно відрізняються від тих же макаронів або рису. До того ж, яка господиня не любить експериментів на кухні?

    Також вам можуть бути цікаві статті на схожу тему:

  • Як приготувати кус-кус
  • Які каші є
  • Додати коментар
    Ім'я:*
    Пошук по сайту