Логотип сайту

Як приготувати ткемалі?

Как приготовить ткемали?

Ті, хто одного разу познайомився з грузинською кухнею, ніколи не забудуть її насичений пряний аромат і чудовий смак. Відомо, що грузини - великі любителі м'яса. Але вони знають толк і в різних соусах, які допомагають зробити м'ясо ще смачніше. Найвідомішим соусом є ткемалі, який дуже люблять в Грузії. І немає нічого складного в тому, щоб приготувати грузинське ткемалі на своїй кухні.

Готуємо ткемалі будинку

Це досить просте блюдо, яке має у своїй основі декілька ключових інгредієнтів. Класичне ткемалі готується або з аличі, або з червоних слив сорту Ткемалі, з додаванням спецій, зелені і часнику. Але можна взяти будь-сливи і навіть терен.

Для того щоб приготувати соус ткемалі, необхідно, в першу чергу, дочекатися, коли почнуть достигати сливи. Можна, звичайно, приготувати та не в сезон, але це дорого і непрактично. Для початку розглянемо найбільш простий і доступний варіант приготування ткемалі з сливи, оскільки цей фрукт продається в кожному місті, і проблем з основним інгредієнтом точно не буде.

Інгредієнти на кілограм плодів:

  • По одному пучку зелені: кріп (можна навіть із суцвіттями), кінза, базилік, петрушка.
  • Спеції: з ткемалі поєднуються будь-які спеції, але традиційно беруться коріандр, перець, шафран.
  • М'ята. За класичним рецептом ткемалі готують з болотної м'ятою - омбало. Зрозуміло, що в наших умовах її дістати дещо проблематично, тому можна взяти будь-яку. Тільки варто орієнтуватися на свій смак, м'ята дає дуже сильний аромат.
  • Часник - 1-2 головки. Тут теж дивіться самі, любите ви погостріше смак або трохи м'якше.
  • Сіль і цукор.
  • Процес приготування

    Коли ви підготували всі інгредієнти, можна приступати до приготування ткемалі.

  • Для цього складаєте чисті сливи в каструлю, додати трохи води і ставите на вогонь.
  • Води повинно бути зовсім трохи, щоб плоди не прилипали до ємності.
  • Якщо ви не любите частинки зелені в соусі, то на цьому етапі можете покласти і пучки зелені. Необхідний смак і аромат соус забере, а готова суміш буде вже без трави.
  • Як тільки ви побачите, що слива почала тріскати можете знімати каструлю з вогню. Необхідно їх остудити, злити воду і перетерти в пюре. Природно, без кісточок і шкірки.
  • Отримане пюре знову ставите на плиту і кип'ятіть п'ять хвилин. Далі додати подрібнений часник, підготовлені спеції, зелень, якщо вона залишилася, сіль і цукор. Соус повинен вийти кисло-солодким, так що цукор і сіль необхідно класти, виходячи зі своїх смакових переваг.
  • Все це кип'ятіть ще хвилин п'ять-сім, і можна вимикати суміш і закочувати в банки.
  • Якщо ви вирішили приготувати ткемалі на зиму, то можна в баночки на поверхню соусу налити трохи соняшникової олії. Це обереже суміш від проникнення бактерій, а смак абсолютно не змінить.

    Ткемалі з аличею

    Саме з аличі в давні часи люди, які жили на території нинішньої Грузії, готували ткемалі. Ці плоди відрізняються за смаком від звичайних злив. І в тому випадку, якщо вам все ж вдалося знайти аличу, то ви можете приготувати даний ароматне грузинське ткемалі з аличі.

    Список інгредієнтів:

  • 1 кг аличі;
  • Зелень;
  • Спеції;
  • Часник;
  • Сіль і цукор.
  • Готується соус з аличі точно так само, як і було описано вище.

    Можна замінити сливу і аличу на терен, тільки доведеться додати трохи більше цукру. Як бачите, нічого складного в приготуванні ткемалі немає. Досить витратити зовсім небагато часу, а на вашому столі буде справжній грузинський соус, який додасть вашим стравам з м'яса приголомшливий смак.

    Якщо вас цікавлять інші рецепти приготування ткемалі, то ви можете прочитати чудову статтю Рецепт ткемалі.

    Додати коментар
    Ім'я:*
    Пошук по сайту